Niel Delameilleure gekroond tot Eerste Maître d’Hôtel van België 2025

31 maart 2025

Niel Delameilleure, sommelier en zaalverantwoordelijke bij Boury in Roeselare, werd maandagavond gekroond tot Eerste Maître d’Hôtel van België 2025 tijdens een ceremonie op het domein De Blommerie in Moeskroen. Deze prestigieuze titel werd hem toegekend door Fetam (Federation of Table Masters), een organisatie die zich inzet voor de erkenning en waardering van horecaprofessionals in de bediening.

Chef Tim Boury feliciteerde zijn medewerker snel op Facebook: “Zijn warme ontvangst, precisie en serene aanwezigheid vormen de ervaring van elke gast.”

De finale van deze 9e editie, onder het beschermheerschap van minister van Middenstand Eléonore Simonet, vond vorige week maandag plaats in Doornik. Vier finalisten, vooraf geselecteerd in december, namen het tegen elkaar op na het voorbereiden van hun eigen materiaal: lucifers, kurkentrekker, servetten, messen…

Tegenover Esrä Cayir (Pur Bœuf, Berlare), David Delmas (La Table de Manon, Durbuy) en Jonathan Maréchal (L’Empreinte, Vielsalm) moest Niel Delameilleure zijn vakmanschap bewijzen in vier sleutelproeven: het opnemen van bestellingen, versnijden en bereiden aan tafel, salonsservice aan het einde van de maaltijd en het creëren van een gerecht rond twee verplichte ingrediënten, mosterd en jenever. Dit alles terwijl hij de drie nationale talen en Engels beheerste.

De jury, onder leiding van Hubert Van Strien, voormalig maître d’hôtel van verschillende gerenommeerde huizen, bestond uit professionals uit de sector. Met deze titel zal Niel Delameilleure België vertegenwoordigen op internationale wedstrijden, waaronder in Japan in 2026.

Vorig jaar werd deze prestigieuze onderscheiding gewonnen door Loïc Rigolet, zoon van sterrenchef Lionel Rigolet (Comme chez Soi, Brussel).

De Redactie