Origines by Céline
Er zijn van die vrouwen, bescheiden en gul. We kennen ze allemaal. In plaats van op te vallen, doen ze iets beters: ze creëren momenten van magie.
Dat is wat we zo waarderen aan Céline: geen verrassingen, alleen de smaak van vrijheid. En de smaak… van smaak. Zelfs als alle lichten in Bergen (Mons) uitgingen, zou deze vlam blijven branden. Dat is het beeld dat ik van Céline en haar tafel wil oproepen. Van dit charmante huis, midden in het hart van Bergen, op drie meter van de Grote Markt. De ruimte mag klein zijn, maar het huis herbergt een groot hart: dat van Céline Moustier. Uniek is dat de keuken, die normaal verborgen zit in de coulissen, hier prominent aan de straatzijde ligt, bijna versmolten met de kinderkopjes van de straat.
De zaak biedt verschillende prachtige sferen. De keuken, die de eerste ruimte inneemt, wordt gevolgd door de eetzaal, gevuld met lichte houttinten, een heldere lichtinval en bekroond met een majestueuze kroonluchter. Verderop vind je een klein terras, een van de mooiste stedelijke schuilplaatsen die wij kennen. Céline heeft de geest van vroeger weten te behouden en beschermen zonder die te verraden, terwijl ze haar eigen smaak en ziel toevoegde. De magie werkt nog steeds.
In de keuken staat nu Jean-Philippe Watteyne achter het fornuis. Hij creëert verfijnde, smaakvolle gerechten in een chique bistrot-stijl. Zijn creaties zijn zowel verfijnd als gul, geïnspireerd door de seizoenen, de versheid van producten en de terroir als een onmisbare speelpartner.
Voorbeelden van zijn creaties zijn: de coquilles en spar in twee bereidingen – één op een met spar gerookte schelp, de ander als tartaar en ingelegd met spar; de Fish&chips 2.0 – kleine octopus, scholfilet, venkelstaafjes en peterselie, gefrituurd in een beslag met urine, gribichesaus; de gegrilde Morteau-worst – variaties op spruitjes (gevuld, gepureerd, als salade) en ingelegde graffiti-bieten. Hoofdgerechten zoals de gevulde duif met gedroogd fruit, foie gras-crème en karamel van karkassen, Roscoff-uiensaus, pastinaakpuree; kalfsblanquette met Madras-curry, wintergroenten en pommes dauphines; geroosterde visfilet met kokkels, cidersaus, appelchips, ingelegde appel en de gratin van coquillette en pompoen met Oscar-saus van Mouligneau.
En vergeet de Belgische kaasplank niet, of de dessertopties: de biet-cacao (gekonfijte rode biet in suikersiroop, cacaonibs en melkchocolade-ijs van 58% Ecocoa), de Tatin t'Croquette (kroket van gekarameliseerde peer, sorbet van zure appel en speculaas, gezouten karamel en zanddeeg) en de drijvende eilanden "à la Origines".
De vloeibare kaart is van dezelfde hoge standaard: slimme crus, grote flessen, zorgvuldig geselecteerde bieren en verfijnde bubbels vullen de gerechten perfect aan. Alles wordt nu in de zaal gepresenteerd door Céline zelf.
Geen bombast of onnodige opsmuk hier, maar gewoon een prachtig hedendaags adres in een verfijnde setting, gekleurd door een oprechte en bescheiden menselijkheid.
LD