Leven en herbeleven van mooie verhalen.

Flémalle, de oevers van de Maas, dicht bij de kade, een onopvallend huis met een lichte gevel, gebouwd met natuursteen uit de streek. Een muur die vervaagt, nauwelijks onthullend wat erachter schuilt. Maar zodra de houten deur wordt opengeduwd en je naar binnen stapt, openbaart zich een harmonieuze, verfijnde ruimte; hier licht hout, daar natuursteen, zachte stoffen en dan, links, de keuken – wijd open en zo, zo verbonden met de eetzaal.

Vroeger een gastentafel voor fijnproevers, heeft Florence haar talent benut om haar plek te transformeren tot een echt restaurant, een toevluchtsoord voor kenners. En wat een parcours heeft ze afgelegd: drie sterren bij Robuchon, zowel in de klassieke als de Atelier-versie in Las Vegas, in La Cadière-d'Azur en vooral bij degene die zij als haar mentor beschouwt: Edgard Bovier in het Lausanne Palace. Zoveel sterrenrestaurants waar ze ervaring heeft opgedaan, van de meest bescheiden handelingen tot de meest prestigieuze posities. Terug op haar geboortegrond aan de Maas, heeft ze haar fornuis geïnstalleerd in de voormalige dokterspraktijk van haar grootvader. Waar hij lichamen verzorgde, verwent zijn kleindochter nu de zielen met haar verfijnde keuken.

Bij Flo stap je binnen in een ‘Maison’. Hier krijg je een keuken voorgeschoteld die pure en eerlijke smaken onthult, eenvoud die contrasten blootlegt, gerechten die het product naar zijn essentie brengen en een oprechte visie op gastronomie uitstralen.

De absolute metgezel van Florence is Pauline. Meer dan een rechterhand; hun onderlinge verstandhouding straalt in de ritmische choreografie van de bediening. Blikken, bewegingen, het vlotte samenspel tussen de twee jonge vrouwen in de zaal zorgt voor het ultieme genot van de gast.

Bij Flo is elk seizoen prachtig. De menu’s zijn beschikbaar in twee, drie of vier gangen, en men kiest zoals het aanvoelt. Elke maaltijd is een culinair avontuur, gedragen door verfijnde en diepe sauzen, waarin de gerechten de grenzen van hun benaming overstijgen en de gasten in een moment van pure verrukking brengen.

Deze week op het menu: een carpaccio van wilde garnalen met bloemkool en mierikswortelroom; gegrilde blauwvintonijn met schelpdieren en venkel; kleine pasta gevuld met gestoofd kalfsvlees, een bouillon met olijfolie en salie; een geroosterde runderfilet met knolselderij en geraspte kastanje; en als afsluiter een tartaar van mango en ananas met mojito-sorbet.

Bij Flo is er ook de gewoonte van het "daggerecht", voor wie even van het vaste menu wil afwijken en een nieuwe smaaksensatie wil beleven: een terrine van foie gras met Espelette-pepergelei, een entrecote met béarnaisesaus en frieten, en wie wil, een Colonel als frisse afsluiter.

Sommige verhalen zijn gemaakt om steeds opnieuw beleefd te worden – en dat voelt zó goed.

LD