Een frisse wind waait door Divino Gusto.

De plek blijft discreet en kiest ervoor om niet te pronken met overbodige luxe. Enkele seventies-accenten om het verleden niet te verloochenen, samen met een sterk kleurgebruik en een minimalistische vormgeving die eenvoud uitstraalt. Hier stopt het visuele spektakel, want de aandacht ligt elders.

De voordeur opent zich direct naar de keuken, en dat is geen toeval. Hier klopt het hart van Divino Gusto, waar Marc Grislain zijn talent toont in alle openheid. Deze chef, die zowel een nauwkeurige horlogemaker is als het aankomt op perfecte cuisson als een gepassioneerde muzikant met de beste producten, brengt een smaakvolle keuken vol finesse. Het is een keuken die helemaal past in de tijdsgeest, met gerechten die de juiste toon treffen.

Een frisse wind, zei ik. En meer dan dat, we zouden eerder van een storm kunnen spreken, want de komst van Marc Grislain aan het fornuis van dit mooie huis in Nijvel heeft een nieuwe dynamiek gebracht. Na te hebben gewerkt in enkele van de beste Brusselse zaken, waaronder het Bozar Restaurant en de Villa Lorraine, brengt de jonge chef uit Brabant nu zijn energie en passie over op het hele team van Divino. Bijgestaan door de uitstekende Sébastien Van der Beeten, bekend van zijn restaurant Anarchy in Zaventem en later bij Isabelle Arpin, brengt Marc Grislain een overtuigende keuken met als enige argumenten de beste producten, perfecte cuissons en juiste kruiding.

Dit wordt bewezen met de "Hendrick’s" gemarineerde zalm, met zure groentegarnituur en verse kaas van De Vriese boerderij met dille, en de courgettebloem met langoustinestaart en Baskische chorizo, afgewerkt met een schuim van koppenjus. De hoofdgerechten liggen in dezelfde lijn en bevestigen het heldere verhaal, zoals de geroosterde kalfszwezerik met bakkersgist, emulsie van gele wijn, Cévennes-uien en schuim van met hooi gerookte aardappelen, of de mul van onze kust met ingelegde citroen, een eerbetoon aan de bouillabaisse van chef Alain Troubat, geserveerd met zomergroenten.

Als echo van deze smaakvolle en coherente keuken, biedt Gaëtan Poels een zorgvuldig geselecteerde wijnkaart aan. Deze briljante autodidactische sommelier voelt zich net zo goed thuis bij Franse wijnen als bij wereldse ontdekkingen.

In een wereld die vaak verveeld is en alles al heeft gezien, verwarmt de toewijding van deze mannen het hart, door ons bij elke service een heerlijk tijdloos moment te schenken.

LD