Senzanome
Giovanni Bruno, de absolute toewijding aan de grote Italiaanse keuken.
Toeval is nooit meer dan een kans op mooie ontmoetingen. De dag dat Giovanni Bruno zijn blik op het charmante Petit Sablon plein richtte, zag hij er een vertrouwde wereld, een vruchtbaar theater. De gelukkige stappen die hij naar dit huis zette, zetten wij vandaag naar hem toe.
Binnenkomen bij Senzanome is het beleven van het mooie seizoen, álle mooie seizoenen, die van Italië. Het is de kleuren van dit land ontvangen, zijn geuren waarnemen. De zon is er. Het is stappen op deze grond, het is de sprong wagen in een universum, onder de hemel van een land, met de ziel van een regio. Het is vallen. Het is daar zijn, bij hem thuis, het is bij Giovanni zijn.
Zijn Italië is nooit een demonstratie geweest, maar heeft ons altijd bij de hand genomen. In plaats van te confronteren, verwelkomt het ons als een buur, nodigt het ons uit tot delen, met wijd open armen. In zijn keuken weet deze man energie en brutaliteit, finesse en talent, precisie en liefde te vertalen. En tijd.
Want de Italiaanse keuken, die iedereen subliem vindt, wordt vaak misbruikt. Van een "goede Italiaan" wordt verwacht dat hij carbonara maakt - bij voorkeur met room, eidooier en Parmezaan - en tiramisu. Hierdoor is de Italiaanse keuken een soort bevroren beeld geworden. Erger nog, omdat ze draait om kwaliteitsproducten, gevoel en gevoeligheid, wordt de Italiaanse gastronomie vaak ondergewaardeerd. Het vergt immers een eindeloos geduld om haar te beheersen.
Hij echter leeft, kent en beheerst de ingrediënten die Italië maken. Door hen een zeldzame creativiteit in te blazen, creëert hij een keuken vol precisie. Een voorbeeld van wie hij is, van wat hij doet? Dat "simpele" pastagerecht dat recht uit het hart van de meester komt: Spaghetti met drie soorten tomaten en pecorino. Een perfecte balans tussen eenvoud en techniek, uitzonderlijke producten en gevoeligheid, resulterend in een gerecht dat niets anders biedt dan liefde.
Na enkele happen is het verleidelijk om in superlatieven te spreken. En terecht, om zoveel redenen: voor het plezier dat ze op het moment zelf bieden, of beter nog, voor de herhaling ervan door de jaren heen. Voor de prachtige harmonie die de Maestro ons biedt, waarmee hij de woorden van Leonardo da Vinci eert: "La semplicità è l'ultima sofisticazione".
Wanneer deze creatie op de tong smelt, verbaast het niet dat Senzanome elk jaar opnieuw tot de beste Italiaanse restaurants ter wereld behoort.
Grande Giovanni.